Dit soort vragen horen we vaak en we horen ze graag. Het geeft namelijk aan hoe betrokken sponsors zijn bij hun sponsorkind. Daarom willen we graag juist deze vaak gestelde vragen aan je beantwoorden. Dat doen we de komende weken met de top 5 meest gestelde vragen. Vandaag: Waarom is de brief van mijn sponsorkind steeds zo algemeen en antwoordt hij/zij niet op de vragen die ik in mijn brief heb gesteld?

 

 

Nadia Hazeleger werkt bij Compassion als Sponsor Relatie Medewerker en spreekt dagelijks sponsors via telefoon en e-mail. Wie kan er dus beter antwoord geven op deze vraag dan zij?

Misschien komt dit je bekend voor? Je schrijft een uitgebreide brief aan je sponsorkind met allerlei leuke vragen. Krijg je vervolgens een korte brief terug. Nul vragen zijn beantwoord en je kunt überhaupt niks teruglezen over je zo zorgvuldig geschreven brief. Natuurlijk vraag je je dan even af of je brief wel aangekomen is. Hoe zit dit nu precies?

 

We werken met kwetsbare kinderen uit, vaak, heel heftige situaties en met allerlei verschillende achtergronden. Alleen dit al vraagt om een ernstige bijsturing wat betreft ons verwachtingsmanagement. Wat zou het geweldig zijn als het met ieder kind lukt om een mooie band op te bouwen via de brief. Heus. In de werkelijkheid zorgen de culturele verschillen, persoonlijke situaties en praktische middelen ervoor dat dit niet altijd mogelijk is.
Geliefd door een brief
Een brief schrijven zit gebakken in de Nederlands cultuur. We deden vroeger niet anders (een enkele millenial krabt zich nu wellicht verbaasd achter de oren). Voor kinderen die leven in extreme armoede is dit niet vanzelfsprekend. Zij leren op het project hoe ze een brief kunnen schrijven. Kinderen die dit lastig of spannend vinden, worden door een medewerker geholpen. Vaak staat er ook een voorbeeld op het schoolbord geschreven, dat ze deels over kunnen nemen.  Waarom zou jij dan nog zo’n uitgebreide brief aan je sponsorkind schrijven? Een brief heeft als effect dat een kind zich geliefd voelt, omdat er aan de andere kant van de wereld iemand is die aan hen denkt.

 

Vrijheid
We snappen het goed dat jij het gaaf zou vinden om antwoorden te krijgen. Daarom hebben we nu een nieuw systeem waarin we de vragen uit jouw brief kunnen registreren. Als een kind een brief gaat schrijven kan hij in hetzelfde systeem heel gemakkelijk zien welke vragen hij kan beantwoorden. Is dit een waterdicht systeem? Nee, dat niet. Dat kan niet en dat willen we ook niet. Hoe goed we het praktisch ook inrichten. Het kind heeft altijd de vrijheid om zelf te kiezen welke vragen hij wel of niet wil beantwoorden. Dat maakt de brieven soms algemeen, soms persoonlijk, soms heel luchtig, soms heel diep, soms verdrietig en soms heel grappig. Zoals we het leven niet anders kennen.

De vraag van volgende week: Wat wordt er met mijn sponsorgeld gedaan?

 


1 reactie Reageer
  1. Monique
    jun 3, 2017
    at 10:08

    Fijn dat jullie dit opzetten. Bedankt!!!!!

© 2011-2018 Compassion Nederland. Alle rechten voorbehouden.