In de top 5 ‘meest gestelde vragen’ vandaag de vraag: “Tot welke leeftijd blijven kinderen in het sponsorprogramma?”

 

 

 

 

 

Nadia Hazeleger werkt bij Compassion als Sponsor Relatie Medewerker en spreekt dagelijks sponsors via telefoon en e-mail. Zij geeft je antwoord op deze veel gestelde vraag:

Stel je eens voor: je bent student, 18 jaar, woont in Nederland en je gaat ein-de-lijk op kamers. Man, wat heb je daar naar uitgekeken. Weg uit het dorp en op naar de grote stad. Je verheugt je enorm om in je kleine vierkante kamertje te gaan wonen, want jij bent vrij. Heerlijk! Je krappe stufie is geen excuus om dit feest aan je voorbij te laten gaan. Jij bent nu immers 18, dus jij kan heus wel voor jezelf zorgen.

 

Zo halverwege de maand blijkt ineens dat je door al je geld heen bent. Het is namelijk best wel een duur leven, dat studentenleven. Zit je daar met je goeie gedrag in je vierkante kamertje zonder eten en zonder geld. Je bedenkt je niks en je besluit naar huis te gaan. Kun je je weer even goed laten verzorgen en met een beetje geluk doet je moeder ook nog de was. Het verhaaltje wordt al een stuk lastiger als je geen ouders hebt om op terug te vallen. In Nederland kun je dan gelukkig nog bij instanties aankloppen, die je verder kunnen helpen. Maar wat nu als die ook wegvallen. Wat nu als je helemaal niets hebt? Hoe zorg je dan voor jezelf?

 

Wij, en met wij bedoel ik Compassion, vinden het ontzettend belangrijk dat jongeren na het project goed op eigen benen kunnen staan. “Finishing well” noemen we dat. Na het afronden van het project zijn de kinderen niet alleen zelfredzaam, maar doordat ze ook leidersschapstraining krijgen, is hun invloed in hun omgeving van onschatbare waarde. Deze oudere kinderen zijn een groot voorbeeld voor de jongere kinderen uit de buurt.

 

We kijken bij de afronding van het project niet persé naar de leeftijd van het kind (we hanteren wel de maximum tot 22 jaar), maar kijken veel meer naar de ontwikkeling. Als een kind wel goed op school presteert, maar nog weinig weet over bijvoorbeeld sociale vaardigheden of omgaan met financiën, dan is het niet wijs om zo’n kind het project te laten afronden. We helpen de kinderen met onderwijs en medische zorg en helpen ze ontwikkelen op sociaal, emotioneel, lichamelijk, economisch en geestelijk gebied. Dat is inderdaad een hele mond vol en daar nemen we de tijd voor. Finishing well dus. Want dat zijn ze zo waard.


3 reacties Reageer
 1. Jona
  jun 28, 2017
  at 10:49

  Word je als sponsor ook op de hoogte gebracht wanneer je sponsorkind het project zal verlaten?

 2. jun 28, 2017
  at 11:29

  Beste Jona,

  Je wordt zeker op de hoogte gebracht als jouw sponsorking het project zal verlaten. Mocht je hier nog meer vragen over hebben kun je altijd contact met ons opnemen via Facebook, telefonisch etc.

  Groetjes,
  Steffen

 3. Jan
  jul 3, 2017
  at 10:33

  Is er dan nog ruimte om te onderhandelen? De vorige keer dat bij mij een sponsorkind uit het project ging was zelfs een afscheidsbrief niet mogelijk.

© 2011-2018 Compassion Nederland. Alle rechten voorbehouden.