“Een paar minuten voor de geboorte van mijn tweede kindje, ontdekte de dokter dat mijn baby niet meer leefde. Ik was in shock, verdrietig en hopeloos”, herinnert Diana zich. Deze gebeurtenis hakte er zo diep in, dat de gedachte aan een nieuwe zwangerschap haar doodsbang maakt. En toch is ze een paar jaar later opnieuw in verwachting.
 

De dood van haar baby was het directe gevolg van zwangerschapsvergiftiging, een aandoening die veel voorkomt, maar met vroegtijdige behandeling vaak geen fatale gevolgen hoeft te hebben. Diana leeft in extreme armoede op het Indonesische platteland en had geen toegang tot medische zorg, waardoor haar leven én dat van haar baby ernstig gevaar liepen.
 
Een hoge bloeddruk was één van de oorzaken van de zwangerschapsvergiftiging. “Mijn vader had ook altijd een hoge bloeddruk”, weet Diana. “Zelf heb ik heel veel last gehad van stress. Ik maakte vaak ruzie met mijn man en kon nooit mijn geduld bewaren. Als er zorgen waren, wist ik niet hoe ik daarmee om moest gaan. Op die momenten schoot mijn bloeddruk omhoog en werd ik duizelig.”
 
Regelmatige controles
Toen Diana opnieuw zwanger raakte, hoorde ze van het Child Survival Program (CSP) bij haar in de buurt. Zodra de inschrijving voor nieuwe moeders was geopend, meldde zij zich aan. “Ik hoefde geen ingewikkelde inschrijfprocedure te volgen, alleen wat vragen over mijn medische geschiedenis beantwoorden. Een enorme opluchting, want ik vond het ontzettend eng om weer zwanger te zijn. Ik kreeg vanaf dat moment direct regelmatige zwangerschapscontroles, wat een groot verschil was met de vorige keren. Nu was het routine, heel prettig! Verder kreeg ik vitamines, melk en voedzame maaltijden op het project. Ik ben toen ook gaan proberen om thuis gezond te koken. Wanneer er projectmedewerkers bij mij thuis langskwamen, namen ze vaak gezond voedsel mee.”
 
Goed voorbereid
De zwangerschap verloopt goed en Diana wordt voorbereid op goed moederschap. “Ik heb geleerd hoe geduld helpt om mijn gedachten te beheersen, ook kan ik alles nu veel positiever benaderen. Door niet meteen in de stress te schieten als er zorgen zijn, ben ik een veel betere moeder en echtgenote geworden.”
 
Gezonde zoon
De regelmatige medische controles, de gezonde leefstijl en de persoonlijke groei die Diana doormaakt, zorgen voor een gezonde zwangerschap. Vlak voor de geboorte is het nog wel even spannend. Door de herinnering aan de vorige keer, schiet de bloeddruk van Diana weer dramatisch omhoog. “Gelukkig was de dokter in de buurt en is het gelukt om mijn kind goed ter wereld te brengen, een gezonde zoon!”
 
 
God helpt
Inmiddels is Rafandi een vrolijke knul van ruim twee jaar. Het gaat goed met hem en zijn familie. Diana: “We ervaren nog steeds problemen in ons leven, maar ik geloof dat er altijd een manier is om er op een goede manier mee om te gaan. Mijn goed verlopen zwangerschap is daar een mooi voorbeeld van. Ik zie nu dat God mij en mijn familie echt wil helpen!”
 
Meer weten over het aanvullende hulpfonds voor moeders en baby’s? Ga naar: www.compassion.nl/csp.
 
 
 

© 2011-2018 Compassion Nederland. Alle rechten voorbehouden.