De vraag die deze dagen om je heen gonst: ‘Hoe was je vakantie?’ De verhalen van zon, zee, strand, bergen, meertjes en er even tussenuit zijn vliegen je om de oren. Ook de thuisblijvers zijn er toch even tussenuit en hoeven, pak ‘m beet, drie weken niet te werken. Dit vormt een groot contrast met het leven van jouw sponsorkind. Wat schrijf je hem of haar eigenlijk over de afgelopen weken? We geven je graag wat tips!

Een dag niet werken
In veel landen geldt: een dag niet werken betekent een dag minder inkomen. Als je van minder dan 2 dollar rond moet komen, heb je weinig ruimte om vrij te nemen… Vrijwel overal is het wel zo dat de scholen in de zomerperiode voor een paar weken hun deuren sluiten. Het andere werk en de klusjes die veel kinderen thuis doen, gaan dan wel gewoon door.

Leuke uitjes
Soms bezoeken kinderen familie of gaan ze een dagje naar het strand als dat in de buurt is. Voor sponsorkinderen proberen medewerkers van de lokale Compassion-projecten vaak wel iets leuks te verzinnen. Een uitje naar het national park, een bezoek aan de luchthaven, er zit vaak een educatief karakter aan. In sommige plaatsen worden bijbelkampen georganiseerd. Afhankelijk van waar jouw sponsorkind woont, wordt de vakantieperiode op deze manier extra speciaal gemaakt. Alleen zo speciaal als jouw vakantie, dat is het vaak niet.

Gerichte vragen
Vraag eens hoe een vakantieperiode daar eruit ziet. Houd in je achterhoofd dat op andere continenten de vakantieperiode vaak op een ander moment is, omdat de seizoenen niet parallel lopen. Het zou dus zomaar kunnen zijn dat jouw sponsorkind rondom Kerst zijn zomervakantie beleeft. Vragen die je kunt stellen: ‘Organiseert jouw Compassion-project nog iets speciaals tijdens de schoolvakanties?’ ‘Ga je wel eens bij familie op bezoek?’ ‘Heb je wel eens gezwommen? Vond je het leuk?’

Vakantie-schrijftips:

  1. Houd altijd de situatie van je sponsorkind voor ogen als je een brief schrijft. Stel vragen die passen in zijn of haar leefwereld.
  2. Focus je op wat voor hem of haar herkenbaar is. Een familie-uitje, een klein uitstapje, dat is natuurlijk hartstikke leuk om over te schrijven. In een auto vol kampeerspullen via Euro Disney naar Zuid-Frankrijk, dat is bijzonder vreemd voor jouw sponsorkind…
  3. Kill your darlings. Heel veel zaken zijn zo leuk, dat je graag alles wilt vertellen. In de journalisiek geldt de regel: ‘kill your darlings’. Hoe leuk of mooi iets ook is, kies wat je wel en dus ook wat je niet gaat schrijven. Het leven hier is een behoorlijke ‘ver-van-je-sponsorkind-zijn-bed-show’. Probeer daarop af te stemmen.
  4. Laat zien dat je interesse hebt in het leven van je sponsorkind, of het nou wel of geen vakantie is.
  5. Als laatste: één van de belangrijkste aspecten van het schrijven is dat je je sponsorkind kunt bemoedigen. Onthoud dat jij door het schrijven van jouw brief een belangrijke stem in het leven van je sponsorkind bent.

Hopelijk hebben we jou hiermee op weg kunnen helpen! Schrijf hier online een brief naar je sponsorkind.

© 2011-2018 Compassion Nederland. Alle rechten voorbehouden.