In Nicaragua werken meer dan 300.000 kinderen om hun gezin te helpen rond te komen. Dit aantal stijgt nog elk jaar en zo’n 17% van deze kinderen gaat helemaal niet (meer) naar school. Brayan was een van deze kinderen.

Bryan is inmiddels 11 jaar oud. Zijn moeder maakte iedere dag verse tortilla’s die hij op straat verkocht. Hij had geen tijd om naar school te gaan.

Het kan niet anders
Toen het Compassion-project ‘Rocio de Hermón’ in El Viejo startte, werd Brayan uitgenodigd om deel te nemen aan het sponsorprogramma. Helaas stemde zijn moeder daar niet mee in. Zonder de inkomsten uit de tortilla-verkoop kon het gezin maandelijks niet rondkomen. Projectdirecteur Sandra Hernández vertelt: We hebben twee keer met Brayans moeder Raquel (29) gesproken, maar zij zag er weinig kwaad in om hem te laten werken en gaf aan dat het echt niet anders kon.”

Beroofd op straat
“Elke dag kwam Brayan tijdens zijn ronde door de stad langs het Compassion-project. We nodigden hem altijd uit om samen met de andere kinderen wat te drinken, zodat hij even pauze had. We vonden het vreselijk om te zien dat hij daarna weer aan het werk moest. We zagen hem soms zelfs tot ’s avonds laat in de stad lopen om zijn laatste tortilla’s te verkopen. Op een van deze avonden werd hij beroofd. Gelukkig raakte hij niet gewond, maar toen wij dit hoorden, zijn we direct weer met zijn moeder gaan praten.”

Workshops voor ouders
Het gesprek met Brayans moeder Raquel verliep deze keer goed. Ze stemde ermee in dat Brayan in het programma ingeschreven werd en naar school zou gaan. Als onderdeel van de hulp die het gezin kreeg, woonde zij ook maandelijks het ouderprogramma op het Compassion-project bij. Hier worden ouders geholpen en onderwezen over praktische aspecten van de opvoeding, zoals hygiëne en voorlichting, maar ook over gezonde ontwikkeling van het kind. Tijdens het bijwonen van een workshop over kindermisbruik werd het onderwerp ‘kinderarbeid’ besproken. Dit greep Raquel erg aan. Zij besefte zich dat het niet goed voor Brayans ontwikkeling was dat hij zoveel moest werken.

Niet meer agressief
Brayans situatie is sindsdien sterk verbeterd. Samen met de projectmedewerkers maakte Raquel een rooster waarbij Brayan naar school kon en daarnaast drie dagen het gezin zou helpen met tortilla’s verkopen. Raquel vertelt: “Ik dacht dat we geen andere keus hadden dan Brayan te laten werken. Dankzij de hulp van het Compassion-project kan hij nu toch naar school. Zijn schoolkosten worden betaald, hij krijgt kleding, schoenen en regelmatig goede voeding waarvan hij ook wat mee naar huis neemt. Hij is ook veel rustiger geworden. Eerder was hij vaak agressief en wantrouwde hij iedereen.”

‘Ik word dokter!’
Brayan heeft grote plannen voor zijn toekomst: “Vroeger dacht ik dat ik altijd tortilla’s zou moeten blijven verkopen, maar op school leer ik nu heel veel! Ik wil later graag dokter worden, dan kan ik mensen helpen als ze ziek zijn en kan ik in de grote stad gaan wonen. Ik ga heel graag naar het project, omdat ik daar nu vrienden heb met wie ik kan voetballen!”

Ben je benieuwd naar cijfers en feiten over kinderarbeid? Klik hier!

Van 13-24 oktober 2017 organiseert Compassion een reis naar Nicaragua & Honduras. Meer inormatie en aanmelden, klik HIER.

© 2011-2018 Compassion Nederland. Alle rechten voorbehouden.