aug 23 2017

Kinderarbeid: feiten & cijfers

Een paar dagen geleden plaatsten we het verhaal van Brayan op onze blog. Tot zijn negende verkocht hij iedere dag tortilla’s op straat. Hij was één van de vele kinderen die, klein als ze zijn, kinderarbeid moeten verrichten. We geven je graag nog wat feiten en cijfers.

 

Definitie kinderarbeid
Kinderarbeid is werk dat niet acceptabel is voor een kind, omdat hij of zij er nog niet de minimumleeftijd voor heeft bereikt, of omdat het werk betreft dat volledig ongeschikt is voor iedereen onder de 18 jaar. Kinderarbeid is een vorm van uitbuiting, omdat het kinderen van hun kindertijd, hun potentieel en hun waardigheid berooft. Daarnaast is het schadelijk voor hun lichamelijke en mentale gezondheid, en staat het hun recht op scholing in de weg.

Kinderen beschermen
Kinderen beschermen is een belangrijk onderdeel van de holistische hulp die we de kinderen in de Compassion-projecten geven. We helpen hen zich gezond te ontwikkelen binnen de context waarin ze opgroeien. Kinderarbeid is een bedreiging voor die gezonde ontwikkeling.

Geschat wordt dat in ontwikkelingslanden 30% van de kinderen betrokken is bij kinderarbeid. Dit is lichamelijk slecht voor een kind, maar de gevolgen voor zijn/haar ontwikkeling zijn nog groter. Het staat de scholing en cognitieve ontwikkeling van het kind in de weg.

Feiten & cijfers
1 op de 6 kinderen van 5 tot 14 jaar is betrokken bij kinderarbeid in ontwikkelingslanden. Wereldwijd verrichten naar schatting zo’n 168 miljoen kinderen kinderarbeid

  • In de minst ontwikkelde landen verricht 30% van de kinderen kinderarbeid
  • Elk jaar worden zo’n 1,2 miljoen kinderen (jongens én meisjes) verhandeld voor uitbuitend werk in de landbouw, de mijnbouw, fabrieken, gewapende conflicten en de commerciële seksindustrie
  • 40 tot 50 procent van alle dwangarbeid wordt verricht door kinderen onder de 18 jaar
  • 85 miljoen kinderen werken in gevaarlijke omstandigheden waarbij ze vaak lichamelijk geweld, vernedering en seksuele
  • intimidatie moeten ondergaan
  • Sinds het jaar 2000 is kinderarbeid onder meisjes met 40% gedaald, onder jongens met 25%
  • Kinderen die parttime werken (en daarnaast dus wel naar school gaan), presteren 12% lager dan kinderen die dat niet doen
  • Kinderen die werken, doen minder sociale vaardigheden op omdat zij niet met leeftijdgenoten spelen en weinig tijd met hun familie doorbrengen

© 2011-2018 Compassion Nederland. Alle rechten voorbehouden.