Vandaag gaan de kinderen uit het Zuiden ook weer naar school! Misschien hebben jouw kids niet altijd zin om naar school te gaan, toch mogen ze blij zijn dat ze naar school kunnen. Miljoenen kinderen kunnen niet naar school. Bijvoorbeeld omdat ze moeten werken.

Veel landen hebben met elkaar afgesproken dat alle kinderen recht hebben op onderwijs. In Nederland is dit goed geregeld. Ieder kind kan naar school. Wereldwijd gaan er alleen zo’n 57 miljoen kinderen niet naar school. Altijd vakantie klinkt voor kinderen misschien leuk, maar als je niet naar school kan, mis je een heleboel. Niet alleen belangrijk onderwijs, maar ook het contact met andere kinderen. Als je iets ergs hebt meegemaakt, bijvoorbeeld door oorlog of een aardbeving, is het fijn om daar op school over te kunnen praten. En lekker spelen in de pauze om het even te vergeten…

Wat leren de sponsorkinderen?
Alle kinderen moeten taal en rekenen leren. Vaak zijn er geen schriften en boeken voor alle kinderen, dus die moeten gedeeld worden. Dat is wel gezellig, maar natuurlijk niet handig als je ’s avonds nog huiswerk moet maken. Behalve de ‘normale schoolvakken’ krijgen sponsorkinderen lessen over hygiëne en leren ze dingen die handig zijn voor als ze volwassen zijn. Bijvoorbeeld hoe je respectvol omgaat met anderen.

Schooluniform verplicht
In veel landen is onderwijs gratis. Je zou denken dat alle arme kinderen daarom wel naar school kunnen. Maar dat is niet zo, want vaak is het verplicht om een schooluniform te dragen. En dat kunnen arme vaders en moeders niet betalen…

Ook mogen kinderen niet op blote voeten naar school en schoenen zijn duur. Daarom geeft Compassion schoolkleding en schoenen aan sponsorkinderen, zodat ze toch naar school kunnen. Een uniform laat zien dat iedereen gelijk is, verschillen tussen arm en rijk zijn er niet. Elk kind uit de klas is even belangrijk.

Niet naar school
Dat veel kinderen niet naar school kunnen, heeft soms ook met de scholen te maken: er zijn geen goede schoolgebouwen, de school staat te ver weg of de weg er naartoe is te gevaarlijk. Of er zijn geen leerkrachten. Het kan ook dat vaders en moeders het niet belangrijk genoeg vinden dat hun kind naar school gaat. Of ze hebben geen geld om schoolspullen te betalen.

Buiten spelen
Kinderen houden van buiten spelen. Veel spelletjes worden overal ter wereld gespeeld, maar soms net een beetje anders. In Bolivia wordt hinkelen bijvoorbeeld ‘Coscoja’ genoemd. En in Kenia zijn ze gek op knikkeren. Daar heet dat ‘Bano’ of ‘Mawe’. Er zijn natuurlijk ook spelletjes die alleen bekend zijn in andere landen. Vraag eens aan je sponsorkind welke spelletjes hij/zij het liefste speelt!

© 2011-2018 Compassion Nederland. Alle rechten voorbehouden.