Een jaar geleden, op 5 oktober 2016, trof orkaan Matthew de zuidwestkust van Haïti en liet een ongekend spoor van vernieling achter. De orkaan eiste in materieel en persoonlijk opzicht een grote tol van duizenden families. Deze mensen, waaronder ook veel kinderen, dachten dat hun leven voorbij was. Compassion ondersteunde hen om hopeloosheid en angst te overwinnen en een beter leven op te bouwen.

 

De orkaan was een van de sterkste en meest vernietigende orkanen in de geschiedenis van Haïti. Orkaan Matthew eiste 1.000 mensenlevens en zorgde voor materiële schade van zo’n 2 miljard dollar. De Compassion-sponsorkinderen behoren tot de zwaarst getroffen families, omdat ze in de armste en meest kwetsbare gebieden van Haïti leven. Ongeveer 13.000 sponsorkinderen en hun families en 99 kerkpartners en Compassion-projecten zijn getroffen door de orkaan.

Kerk in Moinson
“Nog nooit had ik zo’n zware en verwoestende orkaan meegemaakt. Het raakt me diep als ik de enorme gevolgen zie. Onze gemeenschap leek wel een woestijn”, zegt Edgar Alcime. Edgar is voorganger in de lokale Southern Baptist Church die verbonden is aan het plaatselijke Compassion-project.
 
De 60-jarige voorganger vertelt over het moment dat de orkaan aan land kwam: “Ik was samen met een paar familieleden die avond thuis toen de orkaan steeds sterker werd. Nog net op tijd zijn we naar het kerkgebouw gegaan, omdat dat gebouw sterker is. Toen we daar zaten, hoorden we hoe het dak van de school werd weggeblazen, bomen afknapten als luciferhoutjes en metalen golfplaten door de lucht vlogen. Iedereen was bang en we beseften heel goed hoe gevaarlijk onze situatie was.”
 
De bevolking van Moinson leeft vooral van hun bescheiden veestapel en van wat ze zelf op het land verbouwen. Voor een goede oogst zijn ze afhankelijk van het regenseizoen, maar vaak wordt de oogst getroffen door een van de vele zware stormen die tijdens het orkaanseizoen (juni tot november) Haïti treffen.
 
“Zonder Compassion zou de situatie voor veel families niet te overzien zijn geweest. Voordat onze kerk met hen samenwerkte, heb ik bij meerdere organisaties aangeklopt, maar alleen op deze manier kunnen we als kerk uitreiken naar de meest kwetsbare mensen en kinderen”, zegt de voorganger.
 
Oma Claude’s huisje
Een van de mensen die in Moinson werd geholpen, is Laudamene Claude. Ze is bijna 60 jaar oud en woont in huis met drie van haar kinderen en drie kleinkinderen. Omdat ze geen man heeft, is ze de kostwinner van het gezin. Om aan een beetje geld te komen verkoopt ze soms tweedehandsschoenen op straat en werkt ze op haar kleine boerderijtje.
 
Het kostte haar vijf jaar om een huisje te bouwen voor haar en haar familie. Orkaan Matthew had maar een paar uur nodig om het deels te verwoesten. “Tijdens de orkaan waren we allemaal thuis. We waren niet naar een andere plek gegaan, omdat we dachten dat de orkaan net zo zwak zou zijn als een andere orkanen die we hadden meegemaakt. Maar de wind werd zo sterk dat we dachten dat het hele huis zou instorten. Er was een peuter in huis, daarom zijn we die nacht toch niet naar buiten gegaan. Zodra het ochtend was, zijn we naar een veilige plek in de buurt gegaan. Een paar minuten later werd het dak van het huis geblazen”, vertelt Laudamene.
 
Laudamene en haar familie hebben geruime tijd bij familie gewoond, omdat ze niet genoeg geld had om haar huisje te repareren na orkaan Matthew. “Ik was echt gebroken toen ik de schade aan mijn huis zag. Het enige wat ik kon doen was het bij God neerleggen en Hem om hulp vragen. Mijn gebed werd beantwoord in de hulp van de lokale kerk. Zij brachten voedsel, medicijnen en materialen en geld voor ons huis.”
 
Noodhulp en duurzame wederopbouw
Zodra de orkaan voorbij was, is ingezet op directe en langdurige ondersteuning aan degenen die het het meest nodig hadden:

  • In totaal zijn 20.950 voedsel- en hygiënekits verdeeld onder de getroffen gezinnen. Ruim 400.000 waterzuiveringstabletten zijn door 113 kerkpartners uitgedeeld aan alle sponsorkinderen om te voorkomen dat ze via vervuild drinkwater ziektes zoals tyfus zouden oplopen.
  • Zesenvijftig kerkpartners hebben hun schoolgebouw op een duurzame manier kunnen repareren, zodat de kinderen weer naar school kunnen.
  • Matthew heeft minsten 6.000 gezinswoningen flink beschadigd en de meeste gezinnen waren ontheemd. Met de geboden financiële hulp kunnen de families hun huizen duurzaam repareren. Tot nu toe zijn 2.029 huizen van sponsorkinderen en hun families gerepareerd en er lopen nog 1.697 reparaties in andere gemeenschappen. Bijna 6.000 sponsorkinderen hebben een klein geldbedrag gekregen om hun door de orkaan verloren persoonlijke bezittingen te vervangen.
  • Kerkpartners in regio’s die niet door de orkaan getroffen zijn, hebben de getroffen projecten kunnen voorzien van eten, kleding en vooral schoolspullen voor bijna 5.000 sponsorkinderen.
  • Het medische team van Compassion Haïti heeft een mobiele kliniek ingezet en de jaarlijkse medische check-up van 12.000 getroffen sponsorkinderen voortijdig uitgevoerd. Ook zijn er muskietennetten uitgedeeld aan 3.650 sponsorkinderen in 67 Compassion-projecten.
  • Bij 40 kerkpartners hebben zo’n 1.000 kinderen en hun ouders deelgenomen aan trauma verwerkende activiteiten. Via een micro-financieringsproject bij 25 kerkpartners krijgen 750 sponsorkinderen en hun families de mogelijkheid hun financiële situatie te verbeteren.
  • Compassion helpt diep in het zuiden van Haïti ook twee kerkpartners bij de complete herbouw van hun schoolgebouwen en faciliteiten omdat die compleet verwoest zijn door orkaan Matthew.

“Op dit moment krijgt mijn gemeenschap een nieuw gezicht. De landerijen worden weer groen, de kippen en het vee krijgen jongen en het fruit hangt te rijpen. Het leven gaat weer zijn gewone gang. In deze regio is Compassion een baken van hoop voor ons en de kinderen”, zegt Jacner Simon, programmaspecialist van een van de getroffen projecten.
 
Laudamene’s oudste kleinkind Vanessa Jean van 16 jaar gaat naar het Compassion-project en zit in de vierde klas van de middelbare school. Ze droomt ervan om verpleegster te worden en zieke mensen in haar buurt te helpen. Ze zingt goed en graag christelijke liederen in het Compassion-project en wordt vaak gevraagd op te treden als het project culturele activiteiten organiseert. Vanessa: “De nacht van orkaan Matthew was ik doodsbang en ik dacht dat we allemaal dood zouden gaan. Ik heb de hele nacht gehuild. Ik ben zo blij dat we nu weer thuis zijn.”
 
Het tweede kleinkind is Jean Vens Laurore van 14 jaar en een goede voetballer. Hij wil graag dokter worden als hij geslaagd is voor de middelbare school. Maar het allerfijnste vindt hij het gevoel dat hij krijgt van de liefdevolle brieven en foto’s van zijn sponsor. Laudamene’s jongste kleinkind dat naar het Compassion-project gaat is Cheika Antoine. Zij is vier jaar en zit op de kleuterschool.
 
Laudame besluit: “Ik voel me zo gelukkig en trots om met mijn hele familie weer thuis te wonen. Ik voel me veiliger, want het huis en het dak zijn steviger. Woorden schieten tekort als ik de kerk wil bedanken voor wat ze voor mij hebben gedaan. Zonder hen had ik nog niet thuis kunnen wonen en misschien wel buiten moeten leven. Ik ben zo enorm dankbaar.”
 
Begin september 2017 trokken de orkanen Irma en Maria noordelijk langs Haïti en de Dominicaanse Republiek en zorgden in centraal Haïti opnieuw voor schade aan huizen en projecten door overstromingen en aardverschuivingen. Compassion helpt de getroffen sponsorkinderen en hun families met eerste noodhulp en wederopbouw vanuit het fond voor noodhulp en wederopbouw.
 
 
 

© 2011-2018 Compassion Nederland. Alle rechten voorbehouden.