Flora, 13 jaar, wordt wakker wanneer de zon haar eerste stralen laat schijnen over de velden. Flora staat zachtjes op, zodat haar vijf broers en zussen en haar moeder Zawadi niet wakker worden. Ze maakt zich klaar voor school. Het hele gezin slaapt op de vloer van hun kleine huisje. Het staat in Muyeye, een dorpje in Kenia. Flora doet haar uniform aan en neemt een kopje sterke thee om haar knorrende maag te stillen.

Ongeveer twee uur later krijgt mama Zawadi bericht van school dat Flora tijdens het buitenspelen is flauwgevallen. Klasgenoten hebben haar naar de rand van het schoolplein gedragen en daar heeft de leraar eerste hulp verleend. Als Flora weer bij kennis is, bekent ze snikkend dat ze zich de hele ochtend al niet kon concentreren omdat ze zo’n honger had. Helaas is Flora niet de enige.
 
Hoe erg is het?
Volgens het Amerikaanse USAID hebben dit jaar 70 miljoen mensen in 45 landen wereldwijd voedselhulp nodig. De hongersnood heeft in de diverse landen verschillende oorzaken, zoals droogte, langdurige burgeroorlogen en conflicten en waardevermindering van valuta. Allemaal oorzaken voor de hoge voedselprijzen en tekort aan eigen oogst.
 
Omdat de langdurige droogte in Oost-Afrika nog steeds grote gevolgen heeft, geven we een update over impact op het leven van Compassion-sponsorkinderen en hun families die in dit gebied wonen. In 2016 is er in het oosten en de Hoorn van Afrika extreem weinig neerslag gevallen tijdens het regenseizoen in het najaar. De regenbuien die wel vielen waren zo extreem dat de uitgedroogde grond het niet aankon en het water de zaden en planten wegspoelde.
 
Terwijl de bevolking op dat moment al drie jaar (2013-2016) kampt met een verminderde voedselproductie en er steeds minder plekken zijn met genoeg voedsel om het vee te kunnen laten grazen. Ook in 2017 was er in deze regio extreme droogte. Je begrijpt dat de kleine voedselvoorraad, extreme regen en daarna extreme droogte zorgt voor een verhoogd risico op hongersnood. Hierdoor hebben ruim 23 miljoen mensen in deze regio voedselhulp nodig.
 
Treft de droogte Compassion?
De landen in Oost-Afrika en specifiek de Hoorn van Afrika zijn het zwaarst getroffen. In de conflictgebieden van Zuid- Soedan en Somalië is er sprake van hongersnood. De getroffen landen waar Compassion werkt, zijn Kenia, Uganda, Ethiopië en Tanzania. We merken dat de droogte een grote impact heeft op sponsorkinderen en hun families. Ze zijn onzeker over voldoende voedsel en schoon drinkwater. Gelukkig is er in het regenseizoen van dit jaar wel regen gevallen, hoewel dit soms ook weer gezorgd heeft voor overstromingen.
 
Hoe helpt Compassion?
Omdat Compassion werkt via de lokale kerk, is onze hulp erop gericht om de kerken de nodige middelen te geven om een lange termijn impact te hebben op de voedselzekerheid in hun eigen dorp en gemeenschap. Tijdens de projectdagen krijgen sponsorkinderen maaltijden die voornamelijk bestaan uit rijst, bonen, maïsmeel, bananen, kafferkoren (sorghum), aardappelen, rundvlees, melk en verschillende groenten.
 
Onze lokale kerkpartners zorgen ervoor dat ze goed in beeld hebben welke families risico lopen en voorzien hen op korte termijn van extra voedsel en supplementen. Daarnaast bieden ze ook lange termijn maatregelen, zoals onderwijs in eenvoudige en toch moderne landbouwmethoden en het opstarten van micro-bedrijven. Ze moedigen mensen aan een lokaal systeem op te zetten om te sparen en te lenen van elkaar tegen duurzame rentetarieven. Kerkpartners werken hierin samen met de lokale organisaties.
 
Zawadi krijgt tranen in haar ogen als ze vertelt: ‘Het deed me veel toen ik hoorde dat Flora in elkaar was gezakt door de honger. Dat gevoel dat je je kinderen niet kan geven wat ze nodig hebben, maakt me hulpeloos’. Deze zomer was Zawadi’s familie één van de 5.000 families die vanuit 50 Compassion-projecten werden geholpen de gevolgen van de droogte het hoofd te bieden met rijst, bonen en maïsmeel.
 
Eva is medewerker van Compassion in Muyeye: ‘De voedselhulp is een goede manier om kwetsbare kinderen te helpen en hun honger weg te nemen. Het geeft hen de broodnodige energie die essentieel is voor de lichamelijke en mentale ontwikkeling van jonge kinderen. Met een volle maag kunnen de kinderen zich beter concentreren op school.’
 
Zorgen voor voedselzekerheid
Verder biedt Compassion in deze gebieden de bevolking kennis op het gebied van de moderne landbouwtechnologie zoals betere zaden en ‘groene huizen’. Dit zorgt ervoor dat er minder ongedierte en ziekte is, terwijl het beschikbare water voor irrigatie bewaard wordt.
 
Met hulp van Compassion hebben de lokale kerken huishoudens voorzien van watertanks en zo de opslagcapaciteit van water vergroot. Door het bouwen van putten, zanddammen, waterbekkens en ondergrondse watertanks om regenwater op te vangen, zorgen zij ervoor dat niet alleen de sponsorkinderen maar de hele gemeenschap wordt voorzien. Veel gezinnen hebben geiten, schapen of kippen gekregen om hun dagelijkse dieet aan te vullen en te zorgen voor extra inkomen.
 
Hoge voedselprijzen, moeders en kinderen die ver moeten lopen om aan eten en water te komen, minder voedsel voor het vee, vergroot risico op conflicten en verminderde weerstand door onvoldoende gezonde voeding. Het zijn de gevolgen waar sponsorkinderen en hun families dagelijks mee te maken hebben. Het aanvullende voedselprogramma binnen de Compassion-projecten zorgt ervoor dat de kinderen regelmatig een voedzame maaltijd krijgen.
 
Wat kan ik doen?
Gelukkig is de situatie bij de lokale kerkpartners in de getroffen gebieden nog niet zo nijpend dat de noodklok moet worden geluid. Dankzij de aanvullende fondsen voor medische zorg, water en waar meest nodig van het Compassion-programma kunnen ze de gezinnen in hun omgeving de benodigde hulp bieden. Jouw bijdrage daaraan is natuurlijk welkom.
 
Maar onze belangrijkste vraag aan jou is gebed, niet alleen voor de Compassion-projecten in de getroffen gebieden, maar voor iedereen die getroffen is door de langdurige droogte.
 
Wil je meer weten over hulp aan de zwaarst getroffen gebieden zoals Somalië en Zuid-Soedan dan kun je organisaties zoals UNICEF en ZOA raadplegen.

 
 

© 2011-2018 Compassion Nederland. Alle rechten voorbehouden.