In Nederland praten we op dit moment heel veel over leiderschap en dan vooral binnen bedrijven en kerken. Ik vind het altijd inspirerend om te zien hoe collega’s in onze veldlanden daarmee omgaan. Ik weet allang dat we in al onze rijkdom, best arm kunnen zijn en dat uit armoede veel rijkdom kan voortkomen.

Mag ik je voorstellen aan Melissa uit El Salvador? Ze woont samen met haar moeder. Haar vader verliet het gezin toen zij een baby van 4 maanden was. Hun huis staat in een zeer gewelddadige buurt. Toen ze 8 jaar was, ontdekte ze via de kerk van haar oom het Compassion-project. ‘Juist in mijn tienertijd, ontdekte ik dat ik mijn vader eigenlijk heel hard nodig had voor de ontwikkeling van mijn identiteit. Ik ontdekte in de kerk en in het project dat God mijn vader wil zijn. En in de dominee zag ik hoe een goede vader zich gedraagt. En dat heeft me er doorheen gesleept.’
 
Melissa studeert en zit in het tweede jaar van haar studie Gastronomic Administration. Haar moeder kan haar studie niet betalen en er zijn aanvullende gelden nodig naast de sponsorbijdrage. De voorganger en de projectdirecteur hebben daar een goede oplossing voor bedacht. Op de uren waarop Melissa kan werken, mag ze jonge meiden coachen om jurken te naaien voor het jeugdorkest van El Salvador. Zo zet ze haar talenten in en verdient daarmee voldoende om haar HBO opleiding te betalen. Melissa vertelt me dat ze elke dag om half 4 opstaat, om haar huiswerk te maken. Daarna volgt de lange reis van 1,5 uur naar school.
 
Ik zie zelfleiderschap, verantwoordelijkheid, de vaardigheid om te coachen en discipelschapstraining in een jonge vrouw die hard wil werken om haar doelen te bereiken. Met een plezier en enthousiasme en pit waar ik helemaal enthousiast van word. Ik zou haar direct aannemen als ze bij me zou solliciteren. Met al onze rijkdom maken we het voor onze jongeren niet per se makkelijker en geven we zo ook niet altijd het goede voorbeeld. Ik ben dankbaar voor de rijkdom die ik mag ontdekken en waarin ik mag delen als ik naar Melissa kijk.
 
Nienke Westerbeek, directeur Compassion Nederland
 
 

Omdat Compassion gelooft in de kracht van leiderschap, organiseren we op donderdag 8 februari ons jaarlijkse leiderschapsseminar speciaal voor ondernemers, bestuurders en leidinggevenden. Meer informatie en aanmelden.

© 2011-2018 Compassion Nederland. Alle rechten voorbehouden.