Als directeur van Compassion Tanzania, is Agnes Hotay een sterk voorbeeld van vrouwelijk leiderschap voor studenten in het Compassion-programma. In het kader van Internationale Vrouwendag praten we met Agnes over belangrijke manieren om te investeren in het leiderschapspotentieel van jonge vrouwen die in armoede leven.

Wat betekent het om een leider te zijn?
“Leiderschap is een geschenk van God. Ongeacht de grootte of het niveau, is het een enorme verantwoordelijkheid. Als leider wordt er naar je gekeken voor richting, het bieden van oplossingen en het creëren van visie.”

Welke obstakels zie je voor jonge meisjes om toekomstige leiders te worden?
“Al vanaf jonge leeftijd hebben meisjes meer last van obstakels dan jongens. Gedwongen huwelijken op jonge leeftijd en tienerzwangerschap kunnen meisjes vroegtijdig van school laten gaan. Er zijn ook biologische verschillen. Als een tienermeisje haar menstruatie krijgt, moet ze school vaak overslaan omdat er geen maandverband is. Deze en andere ongezonde culturele praktijken benadelen jonge meisjes. Culturele verandering is onmogelijk zonder ondersteuning.”

Wat bedoel je met ‘ondersteuning’?
“Ondersteuning betekent in dit geval aanmoediging, van zowel mannen als vrouwen, dat we samen kunnen werken om grote dingen te bereiken. Tienermeisjes hebben gelijke kansen en toegang tot onderwijs nodig. Vrouwen willen de door God gegeven taken vervullen – dus zorg voor moeders die jonge kinderen opvoeden is nodig!”

Hoe biedt Compassion ondersteuning aan meisjes in Tanzania?
“Ik denk aan drie belangrijke dingen:

  1. We bieden gelijke kansen om geregistreerd te worden in het programma;
  2. we willen dat elk kind weet dat het gekend, geliefd en beschermd is. Kinderbescherming is de sleutel. We bouwen aan de bewustwording van de kinderen en leren ze hoe ze zichzelf kunnen beschermen. We trainen hun verzorgers, de ontwikkelingcoaches van het kind en het personeel van de betrokken kerk. Door training leert een meisje zelf wat risicovolle situaties voor misbruik zijn en kan ze het sneller herkennen, net als de mensen die het dichtst bij het kind staan;
  3. we bieden extra trainingssessies aan voor meisjes die door de puberteit gaan en aan hun menstruatiecyclus beginnen.”

Wat is jouw boodschap aan jonge meisjes?
“Zorg dat je kunt leren, er liggen zoveel kansen op je te wachten! Je bent capabel. Er zullen obstakels zijn als je ouder wordt. Maar denk niet dat je het alleen moet doen. Zoek steun en vind mensen die je hierin kunnenbijstaan. Ik moedig meisjes aan om hun dromen na te jagen en zelfvertrouwen te hebben. Train je door God gegeven talenten, dan ligt de wereld voor je open.”

© 2011-2018 Compassion Nederland. Alle rechten voorbehouden.